Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
dsc02488.jpg
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

BelépésElfelejtett jelszó
Elfelejtett felhasználónév
Regisztáció

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Friss Hírek Gyakorlati nap a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesületnél, Újhartyánon
Hirdetés
Gyakorlati nap a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesületnél, Újhartyánon PDF Nyomtatás E-mail

IMG 8134A Corvinus Egyetem vidékfejlesztést hallgató diákjai minden tanévben részt vesznek egy gyakorlati szakmai napon, amit most már hagyományosan nálunk, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesületnél töltenek el.

Évente más- más településünket látogattuk meg velük, idén úgy gondoltuk, hogy Újhartyánt vesszük górcső alá. Itt is szép számmal valósítottak meg fejlesztéseket, még válogatnunk is kellett, mert az időbeli korlátok miatt nem juthatott mindenre sor.

IMG 8150A napot a Gyémánt Lovasparkban indítottuk, ahol egy többfunkciós, fedett lovas-sport komplexumot valósítottak meg a Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím keretin belül az első támogatási körben 2010-ben. Mára már nem csak a tervekből látszik a csarnok jelentősége, hiszen az évek során visszaigazolódott, hogy ez egy hiánypótló projekt volt a térségünkben. Az évenkénti nemzetközi, fedett pályás lovas bajnokságsorozat megrendezésén túl az egyik kiemelkedő eredmény, hogy Hölle Martin az Újhartyáni Gyémánt Lovaspark SE versenyzője kétszeres korosztályos Európa-bajnok lett, és a 2011. évi világbajnokságon elért egyéni 7. helyezése után 2013-ban Pauban (FRA) világbajnoki aranyérmet szerzett 16 évesen a felnőtt kategóriában. Felkészülése javarészt ebben az újhartyáni csarnokban zajlott.

A következő állomásunk a MannaIce - Kézműves Fagylaltüzem volt, ahol Halmi Dániel termék-manager mesélt a cégtörténetről, többek között arról is, hogy az első magas színvonalú olasz hűtőpultokat LEADER finanszírozással vásárolták meg, megteremetve ezzel a helyi termék piacra jutásának magas minőségi fokát.

Ma már ötven értékesítési ponton található meg termékük és mindenhol a jól bevált pultokat alkalmazzák. A kézműves fagylalt előállításának menetéről cukrászmesterük, Nagy Tamás tartott tájékoztatót. A két felkészült, fiatal szakember elhivatottsága, lendülete motivációt és mintát jelentett a tanulók számára (meg persze a fagyi kóstolóval is elbűvölték őket).

Az édesből a műanyag iparba vezetett az utunk: a Mould Kft. telephelyére, az ipari parkba. Itt a hatalmas gépsorok között az eddig látottakhoz képest tényleg egy teljesen új világ bontakozott ki előttünk. Nagy Judit a cég tevékenységeiről, pályázataikról mesélt. Judit a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület közreműködésével, az EMVA ÚMVP III. tengelyes Mikrovállalkozások fejlesztése jogcím első körében megvalósított technológiafejlesztésről elmondta, hogy több fronton is nagy kihívást jelentett számukra. Egyrészt a pályázati folyamatban való részvétel sem volt könnyű, másrészt tudták, hogy a következő lépés lesz a nehezebb szakasz, mégpedig a keletkező új kapacitásra megfelelő munkák leszerződése. Tudatos tervezéssel felkészültek rá, hogy a gépbeszerzés egy új fordulópont lesz a cég életében, amit ma már sikerként könyvelhetnek el. A dolgozó gépsorok között mi tátott szájjal és kicsit tétován bolyongtunk, de Gombai Zoltán, az üzem szakmai vezetője magabiztosan kalauzolt minket és türelemmel válaszolt laikus kérdéseinkre, így bepillantást kaphattunk, miből is lesz a műanyag /cserebogár/.  

20141114 133709Végül a Bagolyfészekbe látogattunk. A 2014 augusztusában átadott Kézműves ház és ifjúsági szállás kivalló állapotban várta csoportunkat. A modern mégis hagyományos elemeket felvonultató, letisztult, de színes, autentikus népi motívumokban gazdag és mégis nagyon élő művészetet megjelenítő közösségi térben a különböző alkotói, kézműves foglalkozások ilyen rövid idő alatt is nyomokat hagytak, már most otthonosabbak a belső terek.

Hornyák Teréz a Hercel Sváb Hagyományőrző Egyesület elnökeként és az intézmény vezetőjeként beszélt a házban zajló, pezsgő kulturális életről. Tölli Andrea pedig Újhartyán Város Önkormányzatának pályázati managereként mesélt a fejlesztések kevésbé vidám, dokumentációs támogatási folyamatról, a kifizetési kérelmekről.

A napot a munkaszervezet tevékenységeinek ismertetésével zártuk. A kép persze nem lehetett teljes, de a vidékfejlesztési munka sokszínűségét, szerteágazóságát talán sikerült szemléltetni.

Számunkra mindig jó érzés a dokumentációs háttérből igen alaposan ismert, százszor ellenőrzött projektjeinket látni működés során és jó visszacsatolás az is, hogy a fejlesztésekben dolgozó szakemberek milyen szeretettel fogadtak minket és odafigyeléssel, gondossággal meséltek a diákoknak betekintést engedve a mindennapjaikba.

Köszönjük a felkészülést, a ránk szánt időt és vendéglátást.

 

A kapcsolódó képek a galériában megtekinthetők. A fényképeket Nemes Gusztáv és Pacsirta Mátyás készítette.

Kocsír Anikó

projekt manager

Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Share
 

Vészhelyzetet hirdetett a kormány

LINC 2019 – Parnu, Észtország

Erasmus Catalyst 2017

A tematikus műhelymunka és tanulmányút

Előkészítő látogatás - LINC EVENT 2016

No images

Aktuális események

There are no upcoming events currently scheduled.

HFS Fórumok

Föld napi expedíció a Felső-Homokhátságon

Az oldal hibátlan működéséhez Mozilla Firefox vagy Expoler 8 esetleg újabb böngésző szükséges.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 761 vendég böngészi
Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu