Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
dsc02399.jpg
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

BelépésElfelejtett jelszó
Elfelejtett felhasználónév
Regisztáció

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Friss Hírek Nemzetközi együttműködési lehetőségek
Hirdetés
Nemzetközi együttműködési lehetőségek PDF Nyomtatás E-mail


image-d075cc13eb9fa8927f3917818c5202930add10de0fe680db9ee179d961df0d9a-VA varsói székhelyű Development Policy Foundation (Fejlesztéspolitikai Alapítvány) meghívására egy egy napos nemzetközi konferenciára kaptunk meghívást a vidékfejlesztésben és a nemzetközi együttműködésekben jártas kollégáimmal Európa különböző országaiból. A konferencia célja, hogy megteremtse a lehetőséget a közvetlen tapasztalatok, és tudás átadására a nemzetközi együttműködés keretein belül lebonyolított projektekről a podlasiei vajdaság (lengyelül Województwo podlaskie) közigazgatási területéhez tartozó önkormányzatok vezetői számára.

A tanácskozás két panelbeszélgetés köré épült, melyeknek témái: a régió önkormányzatai és partnerszervezetei által támasztott elvárások a nemzetközi együttműködésekkel kapcsolatban, valamint a lehetséges együttműködési területek és külföldi partnerek bemutatása. A konferencián a Visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Magyarország, a Baltikum országai, Fehéroroszország, Észtország, Finnország, valamint Törökország egy-egy szervezetét képviselték a külföldi vendégek. Az általuk ismertetett nemzetközi együttműködések inspirálták a résztvevőket a közös gondolkodásra, a panelbeszélgetést követő közös vacsora alatt számos együttműködési lehetőség, továbbgondolt ötlet körvonalazódott.

A konferencia keretén belül a Fejlesztéspolitikai Alapítvány képviselői bemutatták azt a web-es felületet, ahol nyomon követhetőek az aktuális pályázati lehetőségek témái, keretösszegei, a pályázatok beadási határideje, és elérhető a teljes pályázati dokumentáció. Az oldal különlegessége, hogy a felhasználók nem csak kereshetnek a felületen, hanem regisztráció után maguk is fel tudnak tölteni pályázati információkat, kereshetnek partnereket a különböző projektekhez, vagy kérhetik az Alapítvány munkatársainak segítségét a nemzetközi együttműködések lebonyolításában. A weboldal jelenleg lengyelül és angolul elérhető a következő web címen: http://fpr.org.pl/

A rövid konferenciák, különösen a fő közlekedési csomópontoktól távolabb eső vidéki területeken mindig nagyon izgalmasak, és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nagyon intenzívek. A Varsótól Suwalkiig tartó több mint négy órás buszozás lehetőséget teremtett arra, hogy beszélgessünk, megosszuk egymással azokat az információkat, melyek a legutóbbi találkozó óta a birtokunkba kerültek, és nem utolsó sorban figyelmesen ismerkedjünk az ablak előtt elfutó városok látképével, az utakat szegélyező mezőgazdasági területekkel, a helyiek közlekedési szokásaival, és benyomásokat szerezzünk az adott ország rendezettségéről, gazdasági állapotáról, kultúrájáról.

Nekem úgy tűnt, a lengyelek köszönik jól vannak. A 2014-es adatok szerint a munkanélküliség 7,9 %. 2008-ban az egy főre jutó GDP Lengyelországban 19 259 dollár volt, nálunk ugyanekkor 22 613 dollár. Mindez 2014-re megfordult, ekkor már Lengyelországban 25 105 dollár az egy főre jutó GDP, nálunk meg 24 942 dollár. Igaz, negyven millióan laknak az országban, ebből 6,5 millió ember Varsóban és a környéken. Sajnos Varsót nem tudtuk megnézni, csak átrobogtunk a város külső kerületein, de annyit láttunk, hogy tele van építkezésekkel, az új felhőkarcolók látszottak messziről, és a lengyel kolléga elmondása szerint az utóbbi években a Baltikum meghatározó, központi szerepét kezdi átvenni. Az emberek elégedettek, látszik a fejlődés a nagyvárosokban és a vidéki területeken egyaránt. Varsó egyébként Budapesttől és egy negyedóra távolságra van repülővel, érdemes egy hétvégi kirándulást rászánni és megnézni a várost. Az ételek finomak, az emberek barátságosak, és ha nyitottak vagyunk a nemzetközi együttműködésekre a fenti weboldalon keresztül bizonyosan találunk üzleti és civil partnereket is hozzá.

Rácz Judit

Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Share
 

Erasmus+ Catalyst International meeting Krakow 2018

Erasmus Catalyst 2017

A tematikus műhelymunka és tanulmányút

Előkészítő látogatás - LINC EVENT 2016

No images

Aktuális események

There are no upcoming events currently scheduled.

HFS Fórumok

Föld napi expedíció a Felső-Homokhátságon

LEADER Tájház Kakucson

Az oldal hibátlan működéséhez Mozilla Firefox vagy Expoler 8 esetleg újabb böngésző szükséges.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 576 vendég böngészi
Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu