Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
dsc02388.jpg
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

BelépésElfelejtett jelszó
Elfelejtett felhasználónév
Regisztáció

 

 unnamed

 

bort

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Friss Hírek Nemzetközi együttműködési lehetőségek
Hirdetés
Nemzetközi együttműködési lehetőségek PDF Nyomtatás E-mail


image-d075cc13eb9fa8927f3917818c5202930add10de0fe680db9ee179d961df0d9a-VA varsói székhelyű Development Policy Foundation (Fejlesztéspolitikai Alapítvány) meghívására egy egy napos nemzetközi konferenciára kaptunk meghívást a vidékfejlesztésben és a nemzetközi együttműködésekben jártas kollégáimmal Európa különböző országaiból. A konferencia célja, hogy megteremtse a lehetőséget a közvetlen tapasztalatok, és tudás átadására a nemzetközi együttműködés keretein belül lebonyolított projektekről a podlasiei vajdaság (lengyelül Województwo podlaskie) közigazgatási területéhez tartozó önkormányzatok vezetői számára.

A tanácskozás két panelbeszélgetés köré épült, melyeknek témái: a régió önkormányzatai és partnerszervezetei által támasztott elvárások a nemzetközi együttműködésekkel kapcsolatban, valamint a lehetséges együttműködési területek és külföldi partnerek bemutatása. A konferencián a Visegrádi országok, Csehország, Szlovákia, Magyarország, a Baltikum országai, Fehéroroszország, Észtország, Finnország, valamint Törökország egy-egy szervezetét képviselték a külföldi vendégek. Az általuk ismertetett nemzetközi együttműködések inspirálták a résztvevőket a közös gondolkodásra, a panelbeszélgetést követő közös vacsora alatt számos együttműködési lehetőség, továbbgondolt ötlet körvonalazódott.

A konferencia keretén belül a Fejlesztéspolitikai Alapítvány képviselői bemutatták azt a web-es felületet, ahol nyomon követhetőek az aktuális pályázati lehetőségek témái, keretösszegei, a pályázatok beadási határideje, és elérhető a teljes pályázati dokumentáció. Az oldal különlegessége, hogy a felhasználók nem csak kereshetnek a felületen, hanem regisztráció után maguk is fel tudnak tölteni pályázati információkat, kereshetnek partnereket a különböző projektekhez, vagy kérhetik az Alapítvány munkatársainak segítségét a nemzetközi együttműködések lebonyolításában. A weboldal jelenleg lengyelül és angolul elérhető a következő web címen: http://fpr.org.pl/

A rövid konferenciák, különösen a fő közlekedési csomópontoktól távolabb eső vidéki területeken mindig nagyon izgalmasak, és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nagyon intenzívek. A Varsótól Suwalkiig tartó több mint négy órás buszozás lehetőséget teremtett arra, hogy beszélgessünk, megosszuk egymással azokat az információkat, melyek a legutóbbi találkozó óta a birtokunkba kerültek, és nem utolsó sorban figyelmesen ismerkedjünk az ablak előtt elfutó városok látképével, az utakat szegélyező mezőgazdasági területekkel, a helyiek közlekedési szokásaival, és benyomásokat szerezzünk az adott ország rendezettségéről, gazdasági állapotáról, kultúrájáról.

Nekem úgy tűnt, a lengyelek köszönik jól vannak. A 2014-es adatok szerint a munkanélküliség 7,9 %. 2008-ban az egy főre jutó GDP Lengyelországban 19 259 dollár volt, nálunk ugyanekkor 22 613 dollár. Mindez 2014-re megfordult, ekkor már Lengyelországban 25 105 dollár az egy főre jutó GDP, nálunk meg 24 942 dollár. Igaz, negyven millióan laknak az országban, ebből 6,5 millió ember Varsóban és a környéken. Sajnos Varsót nem tudtuk megnézni, csak átrobogtunk a város külső kerületein, de annyit láttunk, hogy tele van építkezésekkel, az új felhőkarcolók látszottak messziről, és a lengyel kolléga elmondása szerint az utóbbi években a Baltikum meghatározó, központi szerepét kezdi átvenni. Az emberek elégedettek, látszik a fejlődés a nagyvárosokban és a vidéki területeken egyaránt. Varsó egyébként Budapesttől és egy negyedóra távolságra van repülővel, érdemes egy hétvégi kirándulást rászánni és megnézni a várost. Az ételek finomak, az emberek barátságosak, és ha nyitottak vagyunk a nemzetközi együttműködésekre a fenti weboldalon keresztül bizonyosan találunk üzleti és civil partnereket is hozzá.

Rácz Judit

Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Share
 

LINC 2016 nyitórendezvény - Dabas

A tematikus műhelymunka és tanulmányút

Előkészítő látogatás - LINC EVENT 2016

No images

Új korszak kezdődött a Leader Fejlesztésekben

Aktuális események

There are no upcoming events currently scheduled.

HFS Fórumok

Föld napi expedíció a Felső-Homokhátságon

LEADER Tájház Kakucson

Az oldal hibátlan működéséhez Mozilla Firefox vagy Expoler 8 esetleg újabb böngésző szükséges.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 328 vendég böngészi
Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu