Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
dsc02375.jpg
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

BelépésElfelejtett jelszó
Elfelejtett felhasználónév
Regisztáció

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Friss Hírek A tematikus műhelymunka és tanulmányút a Helyi Fejlesztési Stratégia Tervezéséhez
Hirdetés
A tematikus műhelymunka és tanulmányút a Helyi Fejlesztési Stratégia Tervezéséhez PDF Nyomtatás E-mail
2016. február 01. hétfő, 23:19

IMG 0168Táborfalva 2016. január 28. - Település- és Közösségfejlesztés

A tematikus megbeszélés témája ez alkalommal a „Közösségfejlesztés” volt, így ennek megfelelően olyan helyszínt választottunk, ahol a helyi közösség által megvalósított fejlesztéseket tekinthettünk meg. Táborfalva kitűnő terep a közösségi kezdeményezések szempontjából.


Az előzetes regisztráció alapján a csoport közel húsz tagja Táborfalván a polgármesteri hivatal előtt találkozott, ahol Tóth Bertalan a település polgármestere fogadta a résztvevőket. Elsőként a Művelődési Házat és a hozzá tartozó közparkot tekintettük meg, amely LEADER támogatással újult meg, ezt követően pedig a szomszédos ifjúsági parkot - gördeszka pályát kerestük fel, amely szintén LEADER forrásból valósult meg.

A következő állomás az Örkény-tábori helyi vadásztársaság telephelye volt, amely egyben a STÍPA Hagyományőrző Egyesület által megvalósított „Gyökereink emlékudvar”-nak is helyt ad. A közösségi kezdeményezés eredményeként egy Magyarországon egyedül álló, 24 darab lovas kocsit, paraszt-szekeret bemutató gyűjteményt állított össze a Stípa Egyesület, a korabeli modellekből.

A munkaértekezlet a vadásztársaság épületében zajlott le, ahol a az Örkény Tábori vadásztársaság elnöke, Richlik István fogadta és látta vendégül a tematikus megbeszélés résztvevőit. Felvezetésként Varga Péter vidékfejlesztési tanácsadó ismertette a témában beérkezett ötleteket és a tervezés jelenlegi állását, ezt követően pedig a műhelymunka a következő három kérdés köré szerveződött:

- Mit ért a helyi közösség közösségfejlesztés alatt?
- Mi a konkrét cél, amit ezzel a folyamattal el szeretnénk érni?
- Milyen eszközökkel akarjuk ezt elérni a település- és közösségfejlesztési céljainkat?

A jelenlévők hozzászólásaiból kiderült, hogy a LEADER jó lehetőség lehet a civil szervezetek számára a tevékenységük továbbfejlesztésére. Számos civil szervezet és közösség jelenleg is aktívan működik, a támogatás segítségével kapacitásaikat tudnák bővíteni. Itt első sorban a közösségek működésének hátterét kell megerősíteni, főként infrastrukturális és egyéb működést segítő feltételekkel. Jó példa erre Szigetszentmárton, ahol rendkívül aktív a helyi közösség, ám a megfelelő működési háttér hiánya nem engedi továbbfejlődni a kezdeményezéseket.

Megfogalmazódott, hogy a korábbiakban a LEADER pályázatok nehezen elérhetők voltak a civilek számára, mivel ha meg is nyerték a pályázatot, nem tudták megvalósítani. Példaképpen a STÍPA Egyesület először beadott pályázatát említette Szalai Vilmos, mivel se megfinanszírozni nem tudták a projektet, se az előleg lehívásához szükséges bankgaranciákat nem kapták meg, el kellett állniuk a megvalósítástól. Az itt bemutatott fejlesztés nem valósulhatott volna meg az Örkény-tábori Vadásztársaság befogadó támogatása és a LEADER szervezettel való szoros együttműködés nélkül.

A civil szervezetek nagyon aktívak, de sajnos nem tőkeerősek és tevékenységükből adódóan jelentős bevételeket sem termelnek. Örkény részéről megfogalmazódott, összefoglalva a korábban elhangzottakat, hogy a közösségfejlesztés területén főként helyi közösségi rendezvények megvalósítását, civilek számára eszközbeszerzést és közösségi terek fejlesztését kellene támogatni. A közösségfejlesztés során a civilek által képviselt legfontosabb tevékenységek a hagyományápolás, a helyi közösség építése és a múlt értékeinek ápolása. Ezeknek a tevékenységeknek kellene nagyobb teret és támogatást biztosítani.

Jó példaként az alábbi kezdeményezések merültek fel:

- Örkénytábor (lovas oktatás és szekérmúzeum)
- Kis-Duna Menti Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó
- Regionális Ifjúsági és Felnőtt Népzenei Találkozó Táborfalva

A helyi vadásztársaság részéről konkrét igényként megfogalmazódott a helyszínen egy 2x4 fős vendégszállás kialakítása illetve a helyben jelentős mennyiségben elérhető szürke marha húsát feldolgozó kisüzem létesítése

Birinyi András a táborfalvai népzenei egyesület elnöke ismertette a lovas oktatásban és a helyi népzenében elért eredményeiket. Elmondása szerint egy olyan komplex oktató program megvalósítását tervezik, ahol a gyermekek interaktív módon tanulják a népzenét és a hangszerek elkészítésének módját. Ehhez egy műhely és egy oktatóközpont kialakítását tervezik, ami helyet adna a világhírű népi-hangszer gyűjteményüknek. Fontos támogatandó elemként az alábbiakat emelete ki, kiegészítve a korábbi pontokat

- OKJ képzések biztosítása a civileknek
- Táborok és rendezvények szerezése tematikusan a gyermekek részére

Ezt követően további eredményeket ismertetett (Ország Közepe Klub a facebook-on, Csutorás Nemzetközi Népzenei Tábor, helyi civil szervezeteket bemutató filmarchívum, stb.)

Dabas Város részéről felmerült a javaslat, hogy egy tematikus workshopnak a város is szívesen helyt adna, itt be lehetne mutatni a levéltárat (LEADER projekt) ill. a holokauszt emlékhelyet. A megbeszélést követően kötetlen beszélgetés alakult ki a résztvevők között.

A következő helyszín Apaj, 2016.február 4-e, ahol a gazdaságfejlesztési lehetőségekről fogunk beszélgetni.

Varga Péter
Vidékfejlesztési tanácsadó
Felső-homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

A tanulmányúton készült képek a galériában megtekinthetők.

Share
 

Vészhelyzetet hirdetett a kormány

LINC 2019 – Parnu, Észtország

Erasmus Catalyst 2017

A tematikus műhelymunka és tanulmányút

Előkészítő látogatás - LINC EVENT 2016

No images

Aktuális események

There are no upcoming events currently scheduled.

HFS Fórumok

Föld napi expedíció a Felső-Homokhátságon

Az oldal hibátlan működéséhez Mozilla Firefox vagy Expoler 8 esetleg újabb böngésző szükséges.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 577 vendég böngészi
Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu