Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
dsc02381.jpg
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

BelépésElfelejtett jelszó
Elfelejtett felhasználónév
Regisztáció

 

 unnamed

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Friss Hírek A tematikus műhelymunka és tanulmányút a Helyi Fejlesztési Stratégia Tervezéséhez
Hirdetés
A tematikus műhelymunka és tanulmányút a Helyi Fejlesztési Stratégia Tervezéséhez PDF Nyomtatás E-mail

IMG 0168Táborfalva 2016. január 28. - Település- és Közösségfejlesztés

A tematikus megbeszélés témája ez alkalommal a „Közösségfejlesztés” volt, így ennek megfelelően olyan helyszínt választottunk, ahol a helyi közösség által megvalósított fejlesztéseket tekinthettünk meg. Táborfalva kitűnő terep a közösségi kezdeményezések szempontjából.


Az előzetes regisztráció alapján a csoport közel húsz tagja Táborfalván a polgármesteri hivatal előtt találkozott, ahol Tóth Bertalan a település polgármestere fogadta a résztvevőket. Elsőként a Művelődési Házat és a hozzá tartozó közparkot tekintettük meg, amely LEADER támogatással újult meg, ezt követően pedig a szomszédos ifjúsági parkot - gördeszka pályát kerestük fel, amely szintén LEADER forrásból valósult meg.

A következő állomás az Örkény-tábori helyi vadásztársaság telephelye volt, amely egyben a STÍPA Hagyományőrző Egyesület által megvalósított „Gyökereink emlékudvar”-nak is helyt ad. A közösségi kezdeményezés eredményeként egy Magyarországon egyedül álló, 24 darab lovas kocsit, paraszt-szekeret bemutató gyűjteményt állított össze a Stípa Egyesület, a korabeli modellekből.

A munkaértekezlet a vadásztársaság épületében zajlott le, ahol a az Örkény Tábori vadásztársaság elnöke, Richlik István fogadta és látta vendégül a tematikus megbeszélés résztvevőit. Felvezetésként Varga Péter vidékfejlesztési tanácsadó ismertette a témában beérkezett ötleteket és a tervezés jelenlegi állását, ezt követően pedig a műhelymunka a következő három kérdés köré szerveződött:

- Mit ért a helyi közösség közösségfejlesztés alatt?
- Mi a konkrét cél, amit ezzel a folyamattal el szeretnénk érni?
- Milyen eszközökkel akarjuk ezt elérni a település- és közösségfejlesztési céljainkat?

A jelenlévők hozzászólásaiból kiderült, hogy a LEADER jó lehetőség lehet a civil szervezetek számára a tevékenységük továbbfejlesztésére. Számos civil szervezet és közösség jelenleg is aktívan működik, a támogatás segítségével kapacitásaikat tudnák bővíteni. Itt első sorban a közösségek működésének hátterét kell megerősíteni, főként infrastrukturális és egyéb működést segítő feltételekkel. Jó példa erre Szigetszentmárton, ahol rendkívül aktív a helyi közösség, ám a megfelelő működési háttér hiánya nem engedi továbbfejlődni a kezdeményezéseket.

Megfogalmazódott, hogy a korábbiakban a LEADER pályázatok nehezen elérhetők voltak a civilek számára, mivel ha meg is nyerték a pályázatot, nem tudták megvalósítani. Példaképpen a STÍPA Egyesület először beadott pályázatát említette Szalai Vilmos, mivel se megfinanszírozni nem tudták a projektet, se az előleg lehívásához szükséges bankgaranciákat nem kapták meg, el kellett állniuk a megvalósítástól. Az itt bemutatott fejlesztés nem valósulhatott volna meg az Örkény-tábori Vadásztársaság befogadó támogatása és a LEADER szervezettel való szoros együttműködés nélkül.

A civil szervezetek nagyon aktívak, de sajnos nem tőkeerősek és tevékenységükből adódóan jelentős bevételeket sem termelnek. Örkény részéről megfogalmazódott, összefoglalva a korábban elhangzottakat, hogy a közösségfejlesztés területén főként helyi közösségi rendezvények megvalósítását, civilek számára eszközbeszerzést és közösségi terek fejlesztését kellene támogatni. A közösségfejlesztés során a civilek által képviselt legfontosabb tevékenységek a hagyományápolás, a helyi közösség építése és a múlt értékeinek ápolása. Ezeknek a tevékenységeknek kellene nagyobb teret és támogatást biztosítani.

Jó példaként az alábbi kezdeményezések merültek fel:

- Örkénytábor (lovas oktatás és szekérmúzeum)
- Kis-Duna Menti Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó
- Regionális Ifjúsági és Felnőtt Népzenei Találkozó Táborfalva

A helyi vadásztársaság részéről konkrét igényként megfogalmazódott a helyszínen egy 2x4 fős vendégszállás kialakítása illetve a helyben jelentős mennyiségben elérhető szürke marha húsát feldolgozó kisüzem létesítése

Birinyi András a táborfalvai népzenei egyesület elnöke ismertette a lovas oktatásban és a helyi népzenében elért eredményeiket. Elmondása szerint egy olyan komplex oktató program megvalósítását tervezik, ahol a gyermekek interaktív módon tanulják a népzenét és a hangszerek elkészítésének módját. Ehhez egy műhely és egy oktatóközpont kialakítását tervezik, ami helyet adna a világhírű népi-hangszer gyűjteményüknek. Fontos támogatandó elemként az alábbiakat emelete ki, kiegészítve a korábbi pontokat

- OKJ képzések biztosítása a civileknek
- Táborok és rendezvények szerezése tematikusan a gyermekek részére

Ezt követően további eredményeket ismertetett (Ország Közepe Klub a facebook-on, Csutorás Nemzetközi Népzenei Tábor, helyi civil szervezeteket bemutató filmarchívum, stb.)

Dabas Város részéről felmerült a javaslat, hogy egy tematikus workshopnak a város is szívesen helyt adna, itt be lehetne mutatni a levéltárat (LEADER projekt) ill. a holokauszt emlékhelyet. A megbeszélést követően kötetlen beszélgetés alakult ki a résztvevők között.

A következő helyszín Apaj, 2016.február 4-e, ahol a gazdaságfejlesztési lehetőségekről fogunk beszélgetni.

Varga Péter
Vidékfejlesztési tanácsadó
Felső-homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

A tanulmányúton készült képek a galériában megtekinthetők.

Share
 

Erasmus+ Catalyst International meeting Krakow 2018

Erasmus Catalyst 2017

A tematikus műhelymunka és tanulmányút

Előkészítő látogatás - LINC EVENT 2016

No images

Aktuális események

There are no upcoming events currently scheduled.

HFS Fórumok

Föld napi expedíció a Felső-Homokhátságon

LEADER Tájház Kakucson

Az oldal hibátlan működéséhez Mozilla Firefox vagy Expoler 8 esetleg újabb böngésző szükséges.

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 316 vendég böngészi
Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu