Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
dsc02341.jpg
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Friss Hírek Magyarország környezeti állapota a 2015-ös év tükrében
Banner
Magyarország környezeti állapota a 2015-ös év tükrében PDF Print E-mail
Tuesday, 13 December 2016 10:06

There are no translations available.

http://www.hoi.hu/sites/default/files/imagecache/thumb_206/images/hirek/img_5044_2_0.jpgEgy ország számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy mennyi figyelmet és időt fordít a környezetügyre – mondta V. Németh Zsolt a Herman Ottó Intézet gondozásában immáron harmadik alkalommal megjelent Magyarország környezeti állapota című kiadvány bemutatóján. A szaktárca és háttérintézményeinek munkatársai a 2015-ös év adatait összegezték a most megjelent kötetben.

Magyarország környezeti állapota a 2015-ös év tükrében
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: míg 2007-2013 között mintegy 2300 milliárd forint állt rendelkezésre környezet- és természetvédelemre, addig a mostani, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 2700-2800 milliárd forint költhető erre a célra.

Ha ehhez hozzászámítjuk az agrártámogatások 30 százalékos zöldítési forrását, amelyet csak akkor lehet elnyerni, ha megfelelő természetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek a gazdálkodók tevékenységük során, akkor mintegy 3000-3200 milliárd forint forrás szolgálja a környezet- és természetvédelmet Magyarországon - tette hozzá.
Az államtitkár külön is kitért arra, hogy a jó minőségű levegő alapvető feltétele a környezet jó állapotának, az ember jó közérzetének és egészségének. Ezért fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a levegő szennyezettségének 70 százalékáért ma már a lakossági fűtés a felelős, nem a közlekedés, vagy az ipari tevékenység – tette hozzá az államtitkár.
Beszédében rámutatott: a környezetében fellelhető hulladék elégetése nagyon káros a környezetre, és az egészségre. Hazánk a kezdetektől részt vesz a PM10-csökkentési ágazatközi intézkedési programban, emellett a tárca átfogó, szemléletformáló kampányt indított a helyes tüzelés elősegítése céljából Fűts okosan! címmel. Az intézkedéseknek köszönhetően 2013-ra észlelhetően jobb lett a levegő minősége, tette hozzá az államtitkár.

V. Németh Zsolt az élőhelyek és a biológiai sokféleség megőrzésére is felhívta a figyelmet. Példaként említette meg a vándorsólymot, amelynek az 1940-es években indult kipusztulása óta 2015-re sikerült elérni azt az állapotot, hogy sikeres fészekrakást követően, újra élhetővé váljon számukra a környezet, mindez egy tudatos környezetpolitikának köszönhető. Hangsúlyozta, hogy fontos területként kell tárgyalnunk a tájat, és annak védelemét. Említést tett arról, hogy az Európa Tanács Táj Díját 2015-ben a Hetésben megvalósult tájérték-védelmi és zöldutas mintaprogram nyerte el, amely egy igazán pozitív visszajelzés.

A tájékoztatón Mezőszentgyörgyi Dávid a Herman Ottó Intézet főigazgatója elmondta, hogy a Magyarország környezeti állapota című kiadványt egyetemeken tankönyvként illetve ajánlott olvasmányként tartják számon. A mostani kiadvány egy 2013-ban indult sorozat része, amely évente tekinti át Magyarország környezeti állapotát tudományos igénnyel és közérthető módon, úgy hogy a kötetben fellelhető információkat az általános iskolásoktól kezdve az egyetemistákon át a pályázatírók is használhatják.
A Herman Ottó Intézet, a Földművelésügyi Minisztérium, az Országos Környezetegészségügyi Központ, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Szent István Egyetem szakértőinek nagy csapata dolgozott a kiadvány elkészítésén – hangsúlyozta a főigazgató.

Forrás: Herman Ottó Intézet, FM Sajtóiroda

Share
 

Vészhelyzetet hirdetett a kormány

LINC 2019 – Parnu, Észtország

Erasmus Catalyst 2017

A tematikus műhelymunka és tanulmányút

Előkészítő látogatás - LINC EVENT 2016

No images

Aktuális események

There are no upcoming events currently scheduled.

HFS Fórumok

Föld napi expedíció a Felső-Homokhátságon

Az oldal hibátlan működéséhez Mozilla Firefox vagy Expoler 8 esetleg újabb böngésző szükséges.

Keresés

Ki olvas minket

We have 437 guests online
Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu