Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Vállalkozz okosan! Vállalkozz okosan! – Workshop vállalkozás tulajdonosok, menedzserek, cégvezetők számára
Banner
Vállalkozz okosan! – Workshop vállalkozás tulajdonosok, menedzserek, cégvezetők számára PDF Print E-mail
Thursday, 17 September 2020 17:48
There are no translations available.

 

A Felső-homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület - térségek közötti együttműködés projekt keretében az Éltető Balaton-felvidékért Egyesülettel és a Határok Nélkül Magyartól Magyarig Egyesülettel – vállalkozóknak szóló programot valósít meg a 2020. szeptember 15 és október 6-a közötti időszakban. Az előadások rövid összefoglalóit, emlékeztetőit az alábbi, folyamatosan frissülő cikkekben olvashatják.


1. Bevezetés a Modern Monetáris Elméletbe – Makay Mátyás közgazdász filozófus

Az előadás egy érdekes kitekintéssel kezdődött, melyben megtudhattuk, hogy a tulajdonképpeni Közgazdasági Nobel díjat valójában nem a Nobel Alapítvány hozta létre, hanem a Svéd Nemzeti Bank alapította fennállásának 300. évfordulója alkalmából.

Helyes nevén a közgazdasági Nobel-emlékdíj odaítélésére 1969-ben került sor először, és megismerkedtünk néhány olyan közgazdasági elmélettel, amelyek később megbuktak, vagy nem igazolódtak vissza a gyakorlatban, megmutatva ezzel a különbséget a kémia, fizika, vagy orvostudomány területén kidolgozott eredményektől, ahol a szubjektivitás kevésbé befolyásolja a tudományos eredményt.

A téma kibontása a családi, vállalati vagy állami költségvetések összevetésével folytatódott, ahol megismerkedhettünk a bevételek és kiadások különbözőségeivel, és a bevételek - kiadások közötti egyensúly fenntartásának szükségességével.

A vállalkozások tevékenységükön keresztül is hozzájárulnak egy-egy tagállam GDP-jének (egy ország adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma) értékéhez, ezért érdekeltek a vállalkozás vezetők, hogy legyen információjuk, tudásuk a GDP javak (termékeke, szolgáltatások) értékéről.

A költségvetési hiány nem ismeretlen fogalom a vállalkozások vezetői számára, az előadás során megismerkedtünk azokkal a főbb különbségekkel, amelyek a családi, vállalati, vagy állami költségvetési hiányok és az azokra adott lehetséges válaszok között lehetnek. A legkézenfekvőbb válasz a költségvetési hiányra állami szinten az infláció, amelyről minden résztvevőnek volt tudása, esetleg családi története, véleménye.

Az előadó ismertette a jelenlévőkkel John Maynard Keynes gazdasági elméletét, mely a vegyes gazdasági modell működtetését helyezi előtérbe. Az elmélet szerint a kormányoknak lehetőségük van arra, hogy a makroszinten megnyilvánuló keresletet ösztönözzék, küzdjenek a széles rétegeket érintő munkanélküliség és esetenként a defláció (általános árszínvonal csökkenése) ellen.

Az államháztartások hagyományos értelemben vett egyensúlyának fenntartása vagy helyreállítása a költségvetési szabályok betartásához kapcsolódik, ami egészen a közelmúltban Stephanie Kelton által jegyzett Deficit Myth (Stephanie Kelton, 2020), azaz A Deficit Mítosza című könyv megjelenéséig általánosan elfogadott volt.

A modern monetáris elmélet vezető gondolkodója és közéleti képviselője szerint az utóbbi évtizedek tapasztalatainak és kutatásainak legfontosabb gondolata a közgazdaságtanról gyökeresen más, egy sor merész és új gondolkodásmódot tükröz az igazságos és virágzó társadalom felépítésének lehetséges módjairól.

“ Az elmélet alapgondolata, hogy egy olyan államnak, amely saját pénznemmel rendelkezik, soha nem fogy el a pénze, mert bármikor módja van pénzt nyomtatni. A költségvetési fegyelem továbbra is igen fontos, csakhogy az állami költésnek nem a költségvetési deficit, hanem az infláció a korlátja. Ha az infláció rendben van, akkor nincs jelentősége a deficitnek. Nem attól keletkezik az infláció, hogy túl sok a pénz, hanem attól, hogy nincs mire elkölteni.” (Makay M.)

Az infláció, az állampapírok kibocsátása, az állam szerepe a foglalkoztatás-, vagy a szociálpolitikában és a piaci beavatkozások lehetséges módjai élénk vitát váltottak a résztvevők körében. A “konzervatív” iskola képviselői, gazdasági szakemberek, közgazdászok, vállalkozók számára az új elmélet adta keretek kevésbé tűntek biztonságosnak, mint a jelenlegi monetáris politika. 

Az előadó ismertette azt a példát, ami szerint az EU államadósság és inflációs adatai sem támasztják alá azt, hogy a nagyobb államháztartási hiány automatikusan megnövelné az inflációt, - ami meglepetés volt a jelenlévők számra.

A témához kapcsolódó kérdések megválaszolása és intenzív párbeszéd alakult ki az előadás második felében. Hogy miért jó és hasznos, ha egy vállalkozónak van tudása a makrogazdasági folyamatokról? A téma érdekessége mellett fontos, hogy ezek a folyamatok hatással vannak a gazdasági életre és a vállalkozói környezetre is. Az új ismeretek szerzése, a vállalkozók közötti kapcsolattartás a világra nyitott gondolkodás magában hordozza az együttműködés lehetőségét, az új tevékenységek elindítását, új szolgáltatások bevezetését a vállalkozásokon belül.

A sorozat az Online marketing előadással folytatódik.

Rácz Judit
munkaszervezet vezető
Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Share
 

LINC 2019 – Parnu, Észtország

Új esély - Komplex fejlesztési program Tatárszentgyörgyön

Erasmus Catalyst 2017

HFS Fórumok

Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu