Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Vállalkozz okosan! Vállalkozz okosan! workshop – Új tudások régi módszerek a vállalkozásokban
Banner
Vállalkozz okosan! workshop – Új tudások régi módszerek a vállalkozásokban PDF Print E-mail
Tuesday, 29 September 2020 09:36

magyartol magyarig szovegee

E M L É K E Z T E T Ő
Vállalkozz okosan! workshop – Új tudások régi módszerek a vállalkozásokban
2020. szeptember 29.

logo leaderA Vállalkozz okosan workshop vállalkozóknak szóló képzéssorozatán Kontics Monika, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője, szociológus, marketing szakközgazdász, kommunikációs szakértő, szervezetfejlesztő, adótanácsadó, TÜV minősített DPO, adatvédelmi szakember tartott előadást a megjelenteknek a megváltozott munkahelyi környezet és az elérhető digitális tudásokról.
A Covid-19 időszakában különösen fontos lett a váratlanul bevezetett home-office-ban, otthoni munkahelyeken végezhető munka, az elvégzett munka értékelése és a távmunkában dolgozók után követése, a dokumentum megosztó felületek használata, valamint a digitális platformokon megrendezett web alapú konferenciák, megbeszéléseken való részvétel és hatékonyság kérdése. A korábbi tapasztalataink alapján a munka nem otthon végzendő, általában és nagy számban „eljárunk” dolgozni, ellenőrzött és biztonságos környezetben, munkatársakkal, főnökökkel és beosztottakkal körülvéve zajlik, és jól elválik, illetve elválasztható az otthoni tevékenységtől.
A járványidőszak szigorításainak bevezetésével sokan kerültek az otthoni munkavégzés miatt váratlan helyzetbe. A tavaszi iskolabezárásokkal egy időben egész családok szembesültek azzal, hogy a gyerekeknek otthonról kell részt venni az órákon és a szülőknek otthonról kell munkát végezni, és erre az otthoni körülmények egyáltalán, vagy csak nagyon ritka esetben alkalmasak.
Az otthoni munkavégzéshez kapcsolódó előnyök (rugalmasság, szabad időbeosztás, a munkaidő nem hosszabbodik meg a munkába járás idejével, nincs helyhez kötöttség) és hátrányok (a hatékonyság érdekében bevezetett időbeosztás, egyedüllét, elmosódó határok a munka és a magánélet között, technikai támogatás hiánya) gyorsan megmutatták, hogy az otthoni munkavégzésre nem mindenki alkalmas, nem mindenki szereti egyformán, és nem mindenkinek megfelelőek a körülményei. A home-officeban történő munkavégzés új szervezeti struktúra kialakítását igényli a munkáltató részéről, nagyobb bizalom és nagyobb önállóság szükséges a munkakapcsolatokban, aminek következménye lehet a kreatívabb, hatékonyabb munkavégzés.
Sok munkahelyen keverik a home office és a távmunka munkakörülményeit, ezért nem árt tisztázni a fő különbségeket. A távmunkában történő munkavégzés alatt a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenységet értjük, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek, eredményét elektronikusan továbbítják. (Munka Törvénykönyve). Az otthoni munkavégzés és a távmunka között a fő különbség, hogy a home office eseti jelleggel fordul elő, amit vagy a munkáltató rendel el, vagy a munkavállaló kérésére, a munkáltató engedélyével történik. Mindkét esetben a munkáltatónak kell a munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosítani, egyoldalú munkavégzés nem rendelhető el, digitális eszközökön keresztül történik az ellenőrzés, felmerül a rezsiáltalány megfizetésének kérdése a home officeban dolgozó munkavállaló részére, valamint a munkavédelmi kérdések bonyolult körében is szükséges a minimális alapokat tisztázni.

Amennyiben vállalkozásunk is arra kényszerül, hogy a megváltozott munkakörülményeket figyelembe véve otthoni munkavégzés lehetőségét biztosítsa a munkatársak számára, mindenképpen szükségünk lesz új szabályok bevezetésére, kidolgozására. Először is ellenőriznünk kell, hogy megfelelő hálózati hozzáférés áll-e a munkavállalók rendelkezésére, a háttértárolók elérése biztosított-e, a levelezés biztonsággal elérhető-e, és az eszközök alkalmasak-e az otthoni munkavégzésre. Mindenképpen kerítsünk sort az otthoni munkavégzést választó munkatársaink felkészítésére, oktatásár, a feladatok és határidők pontos meghatározására és betartatására, a kapcsolattartáshoz szükséges közös kommunikációs felületek meglétére (közös naptár, dokumentumok).

Az online elérhető felületek hatékonyan használhatók megbeszélések, konferencia programok lebonyolítására. A 25-től a több száz fős rendezvényekig vagy akár egyszerre 10 ezer fő bekapcsolódását lehetővé tevő programok széles skálájából választhatunk Az ingyenes programok általában nyílt forráskódúak, az ott megosztott információk, dokumentumok esetlegesen más felhasználók számára is könnyen elérhetők, ezért mindenképpen törekedni kell a nagyobb biztonságot nyújtó de éves szinten nem túl nagy költséget jelentő előfizetéssel igénybe vehető platformok használatára.

A szünetet követően a kötetlen beszélgetés során kipróbáltuk a különböző online megbeszélések lebonyolítására alkalmas programokat, mint például a skype, Google Hangouts, Google Meet, Zoom, Microsoft Teams, Facebook Messenger, Viber.
A saját tapasztalataikat megosztó vállalkozók többnyire a rugalmasság és a határidők betartásának fontosságát hangsúlyozták. A szokatlan élethelyzetben kialakított otthoni munkavégzés során nagyon sok új tudást és tapasztalatot szereztek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók. A sikeresség és eredményesség mérése hosszabb távon a munkahelyek és a munkahelyi környezet átszerveződéséhez vezethet, amire minden kis és középvállalkozásnak is fel kell készülnie.

Dabas, 2020. szeptember 29.


Maczák János
Szakmai vezető
Vállalkozz okosan projekt

Share
 

LINC 2019 – Parnu, Észtország

Új esély - Komplex fejlesztési program Tatárszentgyörgyön

Erasmus Catalyst 2017

HFS Fórumok

Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu