Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Vállalkozz okosan! Vállalkozz okosan workshop - Online számlázás gyakorlata
Banner
Vállalkozz okosan workshop - Online számlázás gyakorlata PDF Print E-mail
Monday, 28 September 2020 10:28

magyartol magyarig szovegee

E M L É K E Z T E T Ő
Vállalkozz okosan workshop
Online számlázás gyakorlata


logo leaderMaczák János adótanácsadó és könyvvizsgáló tartott 2020. 09.22-én a Vállalkozz okosan! workshopon előadást a megjelent vállalkozóknak és érdeklődőknek. A LEADER térségek közötti együttműködés keretében lebonyolított előadás sorozat programjának keretén belül olyan tudásátadó rendezvény került megszervezésre és lebonyolításra, mely a helyi vállalkozók számára fontos és aktuális információkat, tudásokat tartalmaz, közülük egyik az online számlázás gyakorlatát ismertető előadás.
A számlaadat szolgáltatás szabályai 2020. július 1-ét követően megváltoztak. Az előadás alkalmával áttekintjük a szabályváltozáshoz kapcsolódó témaköröket és jogszabályokat. Az előadás során kitérünk az alábbi témakörökre: szabályozás célja, a bizonylatolási szabályok, a számlakibocsátókra vonatkozó szabályok, a számla befogadókra vonatkozó szabályok, és a jogszabályok áttekintése.
A bizonylatolás fő szabályaiként elmondható, hogy a belföldön ellenérték fejében teljesített termékértékesítésről, szolgáltatás nyújtásáról számlát kell kiállítani. Számla helyett nyugtát kell adni, ha a vevő az ellenértéket legkésőbb a teljesítésig készpénzzel, vagy készpénzt helyettesítő fizetési eszközzel, pénzhelyettesítő eszközzel, vagy többcélú utalvánnyal maradéktalanul megtéríti – a termék értékesítése vagy a szolgáltatás nyújtása nem egy másik adóalany, vagy adóalany jogi személy részére történik, az ellenérték adót is tartalmazó összege nem éri el a 900 000 Ft-nak megfelelő összeget, vagy a vevő a számlakibocsátást nem kéri.
A számlakibocsátókra vonatkozó szabályok . bizonylatolás fő szabályai: a számla kibocsátására meghatározott 15 napos határidő 8 napra változik, egy ügyletről csak egyféle bizonylat állítható ki (számla, vagy nyugta), és dupla szolgáltatás nem eredményezhet. Nyugtaadás helyett választható, hogy az adóalany minden értékesítésről/szolgáltatásról számlát állítson ki.
Az adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok által egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlára vonatkozik. (ideértve a magyar áfaregisztrációval rendelkező külföldi adóalanyt is). Az új szabály 2020. július 30-a után kiállított számlákra alkalmazandó.
A kiállított bizonylatokról kell adatot szolgáltatni az alábbi esetekben: termékértékesítésről, szolgáltatás igénybevételéről, előlegről kiállított számla esetén, módosító vagy érvénytelenítő számla esetén. Nem szükséges adatot szolgáltatni a közérdekű, vagy speciális jellegére tekintettel adómentes ügylet bizonylatairól amennyiben azok mentesülnek a a számlaadási kötelezettség alól. A másik eset a nem közszolgáltatóként végzett adómentes egészségügyi szolgáltatások esete, például fogorvos, fogtechnikus szolgáltatása, adómentes ingatlan értékesítés,
Az adatszolgáltatás a számla kibocsátására kötelezett adóalany feladata, ideártve az önszámlázást is, valamint az alanyi adómentes alanyok, pl. KATÁS vállalkozások is kötelezettek az adatszolgáltatásra. Számla kiállítás esetén az ÁFA tv. 169. §-a szerinti adattartalomról, módosító, vagy érvénytelenítő számla esetén az ÁFA tv. 170. §. szerint kell adatot szolgáltatni.
Az adatszolgáltatás módjai: online pénztárgép útján, valós idejű adatszolgáltatással a számlázó programmal kiállított számlával, vagy a NAV Online számlázó programjának, mobilapplikációjának használatával lehet az adatokat továbbítani. Kézi számlázás esetén a manuális rögzítést követően összegtől függően (500 000 Ft alatt, vagy felett) 4 naptári napon belül, vagy a kibocsátást követő naptári napon benyújtandó az adatszolgáltatás.
Az adatszolgáltatáshoz az állami adó- ás vámhatóság által erre a célra biztosított elektronikus felületen kell teljesíteni az adatszolgáltatást az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon, regisztrációt követően.
Az előadás során az online felületek áttekintésével egy példa számlarögzítés is megtörtént, hogy minél nagyobb sikerrel történjen a résztvevők számára a későbbiekben az adatrögzítés.
A számlabefogadókra vonatkozó szabályok ismertetésével folytatódott az előadás, melyben érintettük a tételes adatszolgáltatás, az értékhatár és az adatok körét érintő változásokat.
Az adatszolgáltatást segítő adóhatósági szolgáltatásoknak sok előnye van a felhasználók számára, mivel az adatszolgáltatás automatizálásával az adminisztratív terhek nagymértékben csökkennek a számlázó programot használóknál, kiváltható a kézi számlatömb használata. A NAV online számlázóprogramja ingyenes és költségtakarékos a felhasználók számára.
A NAV online számlázó programjának kipróbálásával folytatódott az előadás a szünetet követően. Itt több példán keresztül bemutatásra került az online számlázás folyamata, a jelenlévők is hozhattak saját példákat és válaszokat kaptak a felmerült kérdéseikre.
Az emlékeztető Maczák János előadásának felhasználásával készült.


Dabas, 2020. 09.28.
Maczák János
szakmai vezető

Share
 

LINC 2019 – Parnu, Észtország

Új esély - Komplex fejlesztési program Tatárszentgyörgyön

Erasmus Catalyst 2017

HFS Fórumok

Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu