Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap Hírek Vállalkozz okosan! Vállalkozz okosan! workshop - A Vidék Minősége védjegy és hálózat
Banner
Vállalkozz okosan! workshop - A Vidék Minősége védjegy és hálózat PDF Print E-mail
Saturday, 10 October 2020 10:47

magyartol magyarig szovegee

E M L É K E Z T E T Ő

Vállalkozz okosan! workshop A Vidék Minősége védjegy és hálózat
Deák Udvarház, Kakucs, Nagyligetes tanya
2020. október 6.

logo leaderA Vidékfejlesztési Program LEADER térségek közötti Együttműködésével támogatott Vállalkozz okosan! projekt vállalkozóknak szóló rendezvénysorozatában a Vidék Minősége márkavédjegy és hálózat bemutatására került sor 2020. október 6-án, Kakucson a Deák Udvarházban. A rendezvény szervezői a Határok Nélkül Magyartól Magyarig Kulturális és Turisztikai Egyesület, a Felső-homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület.

A workshop utolsó rendezvényén Harta Annamária ismertette a Vidék Minősége márkavédjegy történetét, a védjegyrendszer kidolgozásához kapcsolódó tapasztalatait, és a helyi vállalkozói hálózathoz kapcsolódó ismereteit a résztvevők számára.
Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Sümeg térségében dolgozik a helyi vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok közötti együttműködések fejlesztéséért, a Balaton-felvidéki turisztikai hálózat kiépítéséért, és a LEADER program megvalósításáért. A Vidék Minősége Védjegyrendszer az Európai Térségi Vidék Minősége, a Védjegy Egyesület és a Magyar Vidék Minősége Egyesület által létrehozott védjegy program, mely az eredetileg Spanyolországi LEADER szervezetek által felépített Marca de Calidad védjegyrendszer hálózathoz tartozik.
A márkavédjegy program célja: az egyes országok, régiók, térségek vidéki területein a különleges minőséget képviselő, társadalmi, környezeti, gazdasági felelősségvállalás terén is együttműködő termelők, vállalkozók, szolgáltatók népszerűsítése, versenyképességük erősítése.

Az alapítók saját tájegységeikben az ott élő termelőkkel, alkotókkal és vállalkozásokkal együttműködésben kidolgoztak egy, a tájegységre jellemző védjegyet és minősítési rendszert. A védjegyet megszerezni kívánó személyek, vállalkozások minősítési eljárása a Vidék Minősége nemzetközi minősítés szabályrendszerének megfelelően történik. A hazai védjegyrendszer tagjai egyben a nemzetközi védjegyhálózat tagjai is lesznek.
A védjegyrendszer közös alapelvei: a társadalmi összefogás, a közösségi gondolkodás ösztönzése a termelés, feldolgozás és értékesítés támogatása érdekében, valamint a vásárlói tudatosság erősítése a helyi termelők marketing támogatásán keresztül.
Magyarországon négy tájegység vesz részt a védjegy hálózatban: az Éltető Balaton-felvidék mellett az Alpokalja Fertő Táj, a Börzsöny-Cserhát, és a Bakony térségi LEADER Egyesületek közreműködése mellett.
A helyi termelők és vállalkozások közül élelmiszer előállítók, termelők, borászok, magán és közösségi szálláshelyet működtető, vendéglátó egységek, falusi vendégasztalt működtető termelők, pincészetek, borházak, kézművesek, kisiparosok vesznek részt a védjegyhálózat által kidolgozott minősítő rendszerben. A védjegy használatát alapvetően az általános szabályzat és az adott szakmaterületre kidolgozott szakma specifikus szabályzatoknak való megfelelőség alapján igényelheti és kaphatja meg az érdeklődő termelő vagy vállalkozó.
A Vidék Minősége Védjegy elnyerésének folyamata egy többszörösen kipróbált és jól kidolgozott értékelési rendszer, mely az igény benyújtásától, a minősítési eljárás lefolytatásán keresztül egy, a védjegyhasználatot elbíráló térségi védjegytanács jóváhagyó döntését, és a védjegyhasználati jogot odaítélő döntést tartalmaz, a köztes minősítő és ellenőrző egyeztetéseken keresztül. A védjegy használói évente ellenőrzésen esnek át, és öt évente újra kell indítaniuk a teljes minősítő ellenőrzési folyamatot.

A védjegyrendszerhez való csatlakozáskor a termelő, vagy szolgáltató vállalkozó eleget tesz azoknak a feltételeknek, amelyek a védjegyrendszer alapvető kritériumai. A feltételek között szerepel a társadalmi, környezeti és gazdasági felelősségvállalás. a közösségi részvétel a termékek népszerűsítésében és a minőség folyamatos javításában, valamint részt visznek a termékek, szolgáltatások táji értékének megőrzésében. A védjegy hálózat tagjai kötelezettséget vállalnak a védjegyhálózat marketing és arculati elemeinek használatára, jól látható helyen történő kihelyezésére, a csomagoló anyagokon a védjegy logo elhelyezésére, a saját honlapjukon a védjegy program bemutatására (megosztott linken keresztül). A hálózati tagok részt vesznek a védjegyhez kapcsolódó közösségi médiatartalmak népszerűsítésében, és vállalják, hogy a minősítéskori színvonalat legalább megtartják, de inkább fejlesztik, a hálózati tagságuk alatt.
A hálózat tagjai egy intenzív tanulási folyamaton mennek keresztül, a minősítési követelmények kiépítésével vállalkozásuk, termelési folyamataik hatékonysága folyamatosan nő, profittermelő képességük erősödik. A védjegy működtetője által biztosított kommunikációs felületek, csatornák és eszközök az önálló lehetőségeknél jóval nagyobb elérést biztosítanak a nyilvánosságban. A minősítést végző testületek folyamatos szakmai támogatást nyújtanak a hálózati tagok számára, ezzel is segítve a piaci erősödést a tagok számára. A szakmai közösségi programokon kapcsolatépítési és rendezvényeken való megjelenési lehetőséget biztosítanak a tagok részére, valamint hozzásegítik őket a LEADER pályázatokon való indulás lehetőségéhez.

A védjegyhálózat tapasztalatairól szólva az előadó megemlítette, hogy a résztvevő hálózati tagok nem egyformán profitálnak a hálózat által elért eredményekből. Ennek egyik oka, az egyes tagok inaktivitása lehet, valamint a pénzügyi erőforrások hiánya. A hálózati munka során tapasztalt hátrányok a kevés termék, sokféle árucsoport, egyedi termékek, és a kereslet-kínálat ingadozásán jelentkezik leginkább. A termékek elérhetőségének támogatására egy web shop kialakítását is elindították közel.hu címen.
A pillanatnyilag több mint száz védjegyes aktív együttműködésén alapuló hálózat a közösségi marketing aktivizálásán, a kölcsönös segítség nyújtásban és a helyi termékek, szolgáltatások felértékelődésben látja a fejlesztési potenciált.
A védjegyhez tartozó vállalkozások bemutatására az előadó a szünetben egy könnyen kezelhető térképet osztott ki a résztvevők között, melyen felfedezhettük azokat a márkavédjegy használattal rendelkező vállalkozásokat, melyekkel egy-egy kirándulás, nyaralás során már személyesen is találkoztunk (Dörgicsei levendárium, Mamka lekvár, dobosi Pincészet és Vendégház).
A beszélgetés további részében a résztvevőket arról kérdeztük, hogy mennyire tudják elképzelni egy helyi, dabasi és ráckevei térségi márkavédjegy működtetését, lenne-e igény részükről a minősítő rendszerhez való kapcsolódásra, és milyen elemekkel lehetne a márkavédjegy használatát ösztönözni. A javaslatok között elhangzott, hogy a lassan fejlődő helyi turisztikai szolgáltatások számára mindenképpen ösztönző lenne a védjegyhálózat létrehozása, a folyamatos tudásátadás és a közösségi marketing tevékenység erősítése.

A beszámoló Harta Annamária szakmai anyagából és előadás alapján készült.

Dabas. 2020- október 10.


Maczák János
Szakmai vezető
Vállalkozz okosan projekt

Share
 

LINC 2019 – Parnu, Észtország

Új esély - Komplex fejlesztési program Tatárszentgyörgyön

Erasmus Catalyst 2017

HFS Fórumok

Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu