Így zajlott a projektlátogatás második napja

A projektlátogató túrák második etapjában a dabasi térség fejlesztéseit járta körül a LEADER-csapat. Ráckeve után a Homokhátság telepüésein át vezetett az út, hogy elsősorban a Duna-menti partnerek megismerjék a térség fejlesztéseit. 

bugyitajhaz1A túrát ezúttal Bugyi Nagyközség Tájháza korábbi fejlesztéseinek, és a nemrégiben átadott "szaletlinek" a bemutatásával kezdtük, lehetőséget adva a ráckevei járásból érkező résztvevőknek, hogy megismerkedjenek a példaértékű fejlesztésekkel. Az önkormányzat nem csak a Bugyelláris Egyesület áltla működtetett Tájház - közösségi tér projektjének finanszírozását vállalta magára, hanem a Dabas-Sári és Bugyi között lévő Borzasi Kápolna konzorciumi vezető szerepét és a projekt megvalósításának nagyobb finanszírozását is bevállalta a cél érdekében. A néhai Siménfalvi Székely József (a helytörténeti kutatások szerint Sári jegyzője 1900-1915 között) a 23 évesen hősi halált halt fia, Kázmér emlékére emeletette a templomot, amelyet 1936-ban szenteltek fel. A II. világháborút követő időszakban a templom gazdátlanul várta jobb sorsát, ami végül 2022-ben érkezett el. A helyiek által "borzasi kápolnaként" emlegetett hely minden napszakban látogatható, a Ligetvári és Társai Építész Iroda / L.Art Architectural Office valamint Eleonóra Balogh Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, építészeti üveg designer, műemléki restaurátor által megálmodott formában. A színes táblaüvegek a régmúlt templomi ólomüvegdíszítésére emlékeztetnek bennünket, a táblákon keresztül átsütő nap fényjátéka pedig mágikus helyszínné varázsolja a templom környékét, ahol jó megpihenni, megállni és kicsit eltöprengeni múltról, jövőről....

A LEADER projektlátogatások sora a Sári-hídnál folytatódott, ahol a Dabas Város Önkormányzata által megvalósított gyalogos és kerékpáros hidat néztük meg. A híd Dabas-Sári városrészben a Dunavölgyi-főcsatorna felett segíti a biztonságos gyalogos és kerékpáros átkelést. Ahogy a projektlátogatáson résztvevők is megjegyezték, sajnos az egy éve átadott faszerkezetű híd faanyagvédelme nem sikerült túl jól, mert - valószínűleg a nem megfelelő anyaghasználat miatt - a felkent lakkréteg csúnyán pörög le a korlátokról, és az összetört LEADER tábla, valamint a gondozatlan járófelület alapján gazdátlannak tűnő projekt nem nyújtott valami felemelő élményt. A turisztikai támogatásból megvalósított projekt a Mária úton és a Magyar Zarándokúton Dabas felé érkezőket segíti az csatorna feletti átkelésben, de a helyiek is nagy örömmel veszik igénybe a Sári temető megközelítése sokkal biztonságosabb az átadás óta.

A túránkat az Újhartyán és Hernád között elhelyezkedő Vizitündér Pihenőpark- Vizitündér tó meglátogatásával folytattuk. Ottjártunkkor éppen "Zöld tábor" programon vettek részt gyerekek, a nagy érdeklődésre való tekintettel már a második turnusban. A Vizitündér tó revitalizációja 2011-2013 között valósult meg turisztikai támogatásból, most pedig a megszépült környezetben szálláshely fejlesztésre adtak be támogatási kérelmet a tulajdonosok. A három, egyenként 4 fő elhelyezésére alkalmas szálláshely elsősorban a #szelidturizmus szerelmeseinek kínál kiváló lehetőséget. A kis házak felszerelése és komfortossága nagyon magas színvonalú, a tó pedig kiváló hátteret nyújt a valódi relax-élmény megéléséhez. A szálláshely legalább két éjszakára foglalható, családi és céges rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas.

A projektek bemutatásának következő állomása Hernád, ahol az önkormányzat által megvalósított közösségi tereket néztük végig. A helyiek és az ide látogatók számára egyaránt fontos a szabadidő hasznos eltöltése, a közös élmény megszerzése. Ezért az önkormányzat Zsírosné dr. Pallaga Mária polgármester hathatós körzreműködése mellett több olyan fejlesztést is megvalósított, amely a fiatalok sportolását könnyíti meg a nyári időszakban. A gördeszka pálya, a streetball pálya valamint a felállított két szabadtéri ping-pong asztal lehetővé teszi, hogy a fiatalok spontán közös programokon vehessenek részt a település központjában. Sajnos idő hiányában a nemrég befejezett Svaldi Házat, - amely szintén a szabadidős programokhoz nyújt majd kiváló és kulturált helyszínt a Hernád-Pusztavacs közötti rétek és erdők találkozásánál - nem tudtuk meglátogatni. 

szalonka2A projektlátogató túránk egy nagyon különleges helyszíne volt a következő állomás. Az Újhartyán és Újlengyel Község közötti erdőben található az Erdei Szalonka Vadásztársaság vendégháza, amelynek korszerűsítéséhez tudott támogatást nyújtani a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület. A megújult épületben korszerű mosdó helyiségek, társalgó és konyha került kialakításra, az épület terasza pedig a vadásztársaság tagjainak összefogásával lett kialakítva. Ilyenkor látszik, hogy egy kis támogatás mekkora lendületet tud nyújtani a helyi közösségeknek, hiszen a megvalsóítás során sokkal több minden frissült fel, adódott hozzá a projekthez, mint amit a támogatási kérelem tartalmazott. Az önkéntes munkával kiegészített tevékenység pedig nem csak növeli a projekt értékét, hanem szorosabb kapcsolódást tesz lehetővé a közösség tagjai között. Arról nem is beszélve, hogy a személyes közreműködés egy-egy felújítási munkában, projekt megvalósításban akkora elköteleződéssel jár, hogy mindenki kicsit magáénak érzi a megújult épületet. Persze mi is, akik most láttuk először a valóságban ezt a fejlesztést, és nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy a LEADER programon keresztül hozzájárulhattunk a szép és igéynes környezet kialakításához.
A vadásztársaság területén elsősorban dámvad, és vaddisznó vadászat folyik, de megtalálható itt a róka, borz, aranysakál (régies nevén toportyánféreg), valamint a kisebb nagyobb madarak is, mint a fácán, fogoly, és a vadásztársaság nevében is szereplő erdei szalonka is.
 
A sok-sok látnivaló után a csapat az újhartyáni Malom Sarok Vendégházhoz érkezett a megérdemelt ebéd elköltésére. A helyszín választásakor kiemelt szempont volt, hogy olyan vendéglátó egységet mutassunk be a résztvevők és a nagyközönség számára, amely nemrégiben kezdte meg a működését, és kapcsolódik a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület céljaihoz. Az újhartyáni Burka Ágnes és Rizmajer Tibor, valamint a Malom Sarok Vendégház Egyesület tagjai olyan helyszínt álmodtak meg, ami ötvözi a tradíciókat, a nemzetiségi hagyományokat, és a kulináris élményeken keresztül elérhetőek más nemzetek konyhájáról, elsősorban Olaszországból származó ételek is. A fejlesztés ötletével már közel két éve keresték meg a vidékfejlesztési egyesületünket, sok közös gondolkodást követően nyújtották be a projekt adatlapot, amelyet az Egyesület mindvégig támogatott. A helyszín egy régi sváb parsztház, ahol szálláshely és kisebb csoportok számára alkalmanként használható rendezvényhelyszín került kialakításra. Az élet kicsit közbeszólt, és az ötletgazdák úgy döntöttek, nem várják végig a támogatás benyújtásával és elbírálásával járó hosszú hónapokat, hanem önerőből létrehozzák a megálmodott terveiket. Az eredmény magáért beszél, az itt készülő ételek pedig fantasztikus ízvilágot hoznak magukkal. Köszönhető ez a saját építésű pizzakemencének, és a gondos, szeretetteljes odafigyelésnek. A család minden tagja kivette a részét a megrendelt ebéd elkészítéséből, nem csak a helyszín példaértékű, hanem a működésük is, a fiatal családtagok bevonása egy vállalkozás elindításába egyben azt is jelenti, hosszú távra terveznek. Büszkék vagyunk erre a fejlesztésre, bár LEADER támogatást nem kapott végül. Reményeink szerint azonban a még meglévő terveikehez, fejlesztési ötleteikhez tudunk majd támogatást nyújtani.
 
Nehezen sikerült a csapatot indulásra ösztönözni, a finom ebéd elfogyaszását követően, de még két projekt várt ránk ezen a napon. A délutánra tervezettek közül elsőként a térség egyik kiemelkedő turisztikai látványosságát, a megújult #országközepe Jeltornyot néztük meg. A fejlesztés a pusztavacsi Önkormányzatnak és Jóri László polgármester úrnak, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) munkatársainak köszönhetően valósult meg. Az eredeti Jeltorony felállítására 1978-ban Kerényi Józef Péter Kossuth-díjas építész tervei alapján került sor, a Jeltorony 11 méter magas, nyolcszögű gúla vasbeton vázon vörösfenyő deszkafedéssel. Az elmúlt évtizedek alatt kétszer is sort kellett keríteni a megújításra, mert a Jeltorony leégett. A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület 2007-2013-as Helyi Fejlesztési Stratégiája is szükséges és fontos célként jelöli meg a Jeltorony mint turisztikai vonzerő megújulását, de sajnos csak a 2014-2022-es támogatási időszakban tudtunk olyan együttműködési konstrukciót kialakítani, ami lehetővé tette a Jeltorony és környezetének megújítását. A projekt során kialakításra került egy "ürgepark" játszótér, az önkormányzat kicserélte a kihelyezett padokat és asztalokat, tűzrakóhely épült és a régi típusú árnyékszékek elhelyezésével az illemhely kérdése is megoldódott. A Jeltorony környezetében elhelyezett információs táblák megmutatják a környék élővilágát, ismertetetik a fokozottan védett ürge populáció életmódját és lehetőséget nyújtanak a megfigyelésükre is. A projekt az átadás óta az egyik leggyakrabban látogatott helyszín a működési területünkön, büszkék vagyunk rá, hiszen a térség fontos szimbóluma kapott új funkciót, kérjük vigyázzatok rá!
 
Túránk befejező állomása a kakucsi Tájház második lépcsős fejlesztése volt, ahol a Tájház lelkes csapata Királyfalvi Erzsébet, Stégner Éva és dr. Kendéné Toma Mária polgármester asszony fogadott bennünket. A jelenlegi fejlesztés a Tájház kibővített udvarán nemrégiben átadott, csoportfoglalkozások és kisebb rendezvények lebonyolítására alkalams közösségi helyszín, ami turisztikai érdeklődésre is számot tarthat. A Tájház rengeteg programot szervez a helyieknek, elsősorban a fiataloknak, a nyári táborokkal, kézműves foglalkozásokkal és egyéb eseményekkel. Régóta áhítoztak egy olyan fedett helyszín után, ahol ezek a programok a rossz idő esetén is megtarthatók, mivel a Tájház jellegénél fogva nem alkalmas nagyobb létszámú résztvevő egy időben történő befogadására. A helyiek részéről nagy az igény a hagyományőrzéshez kapcsolódó "tudásátadó" rendezvények lebonyolítására, ahol a gyerekek különböző régi mesterségekkel, kézműves tevékenységekkel vagy a hagyományos múlt századi paraszti élet mindennapjaival ismerkedhetnek meg. Bízunk benne, hogy kakucstajhaz1.jpgaz Ablak Kakucsra Egyesület tagjaival a továbbiakban is fogunk találkozni, hogy egy újabb elképzelés megvalósításában tudjunk együttműködni.
 
A projektlátogatásokon résztvevőknek köszönjük, hogy velünk tartottak, hamarosan elkészül a két napot összefoglaló kisfilmünk is. A többi megvalósult fejlesztésünkről pedig a szeptemberre elkészülő egyesületi kiadványból fogtok tudni tájékozódni.
 
 
A videó itt nézhető meg: https://youtu.be/7_-pd4Kk4J0
 
Fotók és szöveg: Rácz Judit munkaszervezet-vezető