LINC 2023 Italy

Ebben az évben Olaszország volt a házigazdája az európai LEADER-egyesületeket tömörítő LINC programnak. Basilicata tartomány az olasz "csizma" talpán látta vendégül a közel 300 résztvevőt. Magyarországot a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület tagjai mellett a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, valamint a Borsod-Torna-Gömör Egyesület tagjai képviselték.

 A rendezvény alkalmat adott a különböző országokból érkező helyi akciócsoportok számára a tapasztalatcserére amellett, hogy a házigazdák bemutatták LEADER-forrásból megvalósított fejlesztéseiket. A különböző tanulmányutak alatt a csapatok megismerkedhettek Basilicata régió egyes városaival, nevezetességeivel, turisztikai attrakcióival. Lehetőség volt bepillantani a térség mondavilágába a Cuciboccia és a Mágia és Illúzió Múzeum segítségével, a tradicionális likőr, az Amaro Lucano világába, az illatok és ízek kavalkádjába, megnézni a borászatokat, ahol helyi őshonos szőlőfajtákból készül a hegy leve. Gazdag természeti környezetben, a citrom- és narancsligetek, olajfaerdők, articsókaföldek mentén bemutatták a helyi gasztronómia különlegességeit: a fülecske tésztát, a rapini mártást és a primitivo borokat.

A #LINC2023 szakmai programjanak egyik kiemelt témája a nemzetközi együttműködések támogatása, partnerkeresés, nemzetközi együttműködési lehetősègek ismertetése volt. Az #EUCAPNetwork által delegált szakértők ismertették a következő időszakra vonatkozó együttműködési kereteket, a korábban összagyűjtött projektötleteket és az elmúlt idöszak tapasztalatait. Az #ENRD által biztosított vidékfejlesztési szakmai támogatás az EU CAP Network intézményrendszerébe tagozódik be, új arculattal és új elérhetőségekkel.   

Az esemény hivatalos weboldala: https://linc2023.eu/index.php/en/